PDF Stampa Email

2007 Factory - Office

Bolzano, ITALY

SALEWA HEADQUARTERS (co-work for CZA Cino Zucchi Architetto & PARK Associati)

Salewa

© ADF group

_The new headquarters of Salewa, one of the most important manufacturing firms in Bolzano, is integrated into the landscape at the point where the city of Bolzano meets the uncontaminated nature of the mountains. As well as housing new work space, the building aim to provide a space of interaction and communication between the company and its network of suppliers, partners and clients. The new headquarters represents a point of convergence between different elements of everyday life: from physical, social and communicative dimensions to work styles and leisure. The Salewa headquarters is formed by a series of multifaceted slabs and towers, including a 50 metre-high structure which when built will be the tallest building in the city. The project combines an electro-coloured micro-perforated aluminium skin which protects the most exposed parts of the building with a large vertical glass covering. The resulting visual effect is that of a crystal rock. The interplay between the thin sheet metal like pillars and the delicate protective layers frame the facades and underline the contrast between the invisible areas. Situated in a particular geographic location, this complex represents a place of information exchange between the dense web of material and immaterial relations that constituite the life of a modern company.

_La nuova sede della Salewa, una delle più importanti realtà produttive in Bolzano, è una piattaforma sul paesaggio al limite tra l'urbano e la natura incontaminata delle montagne. Destinata ad accogliere nuovi spazi per il lavoro essa è anche tenuta a svolgere un'interazione di carattere sociale come strumento di comunicazione tra l'azienda e la sua rete di fornitori, collaboratori, clienti. La nuova sede costituisce il punto di incontro tra più dimensioni dell'ambiente in cui viviamo: dimensioni fisiche, dimensioni sociali e comunicative, modi di essere e vivere il lavoro e lo svago. Sfaccettato e articolato in piastre e torri - la più alta delle quali a 50 metri di altezza, primeggerà su tutte nella città dei prossimi anni.  L'headquarter Salewa è stato pensato come combinazione di una pelle di rivestimento in alluminio microforato elettrocolorato a protezione delle parti più esposte dell'edificio e un grande manto cristallino verticale. L'immagine di riferimento è quella di un cristallo di roccia. Pilastri sottili come lamine e delicati layers protettivi, giocano ad intelaiare i fronti completamente trasparenti nel contrasto continuo tra tutto cieco e tutto visibile. Radicato in un luogo geografico preciso, questo complesso scambia informazioni con la fitta rete di relazioni materiali e immateriali che costituiscono il modo di essere di un'azienda moderna.


North View South View

 
HOME   PROJECTS   NEWS   CONTACT