PDF Stampa Email

2007 Office

Milano, ITALY

B_O_B 01 - BIO OFFICE BUILDING (co-work for PARK Associati)

South View

© ADF group

_The B_O_B Bio Office Building is a competition project which attempts to propose bio-climatic and energy solutions in work spaces which rebalance the relationship between the natural dimensions and the dynamics of efficency and productivity. B_O_B enhances the quality of work environments and creates new synergies between the interior and exterior of the building. The project aims to be a role model for understanding the skin of a building and the interior as an interface between the urban setting and the functions of office life. The structure consists of a basic parallelepiped which resembles a crystal shard. The southern facade is characterized by a large bamboo lattice, while large aluminium panels arranged in a chequered formation cover the northern frontage. The plan allows for maximum functionality and the option for either an open space layout or units divided by partitions or furnished walls. B_O_B is a living organism. It follows the change of season, altering its skin like a chameleon in a constant dialogue with the life of the building. The facade estabilished geometries and textures that are prefectly integrated with the sorrounding cityscape, thus minimizing the environmental impact of the building.

_Bio Office Building, B_O_B, è un progetto di concorso che tenta di declinare, negli spazi per il lavoro, nuove soluzioni di carattere bio-climatico ed energetico, riequilibrando il rapporto tra aspetti naturali e dinamiche di efficienza e produttività. B_O_B esalta la qualità abitativa degli ambienti di lavoro, crea nuove sinergie tra interno ed esterno dell'edificio. Un progetto che aspira ad essere un modello, un nuovo modo di intendere l'involucro dell'edificio ed il lavoro al suo interno, l'interscambio tra funzioni urbane e la vita professionale. Un parallelepipedo essenziale, quasi una lama di cristallo dove macro-reticolo in bamboo caratterizza il fronte sud, mentre grandi piastrelle in alluminio posate a scacchiera rivestono il prospetto nord. La pianta permette la massima funzionalità sia nell'ipotesi di layout a pianta open-space, che in quella suddivisa da partizioni o pareti arredate. B_O_B è un organismo vivo, segue il movimento delle stagioni modificando camaleonticamente la sua pelle, in un costante dialogo con la vita del luogo. I prospetti definiscono geometrie e tessiture perfettamente integrate nel territorio circostante minimizzando completamente l'impatto ambientale derivato.


Entrance - North View

 

North View

 
HOME   PROJECTS   NEWS   CONTACT