PDF Stampa Email

2011 Residential

Como, ITALY

ECO box 45

ECObox45

© ADF group

_The building was designed for a location in the mountainous area in northern Italy. The building designed to respond to the simplicity of composition and construction. The initial phase of the project has been to study the solar path, in order to make the most of the winter season the free contributions arising from solar radiation and shield the building in the summer. For the reasons given above, inside the house and entered a bioclimatic greenhouse, which connects the living room with the sleeping area. During the period of the year the greenhouse plays a key role, is closed in winter and accumulates heat, which is then released to the living area and nigh area, and during the summer it is open, allowing natural ventilation. The transparent openings are located mainly in the south, while on the north side is opted for a hyper-insulated wall. Materials: The building is light, does not weigh on the environment, the embodied energy and was subdued by choosing natural materials readily available on site, recycled, recyclable, dry assembled and then easily removed and reusable.
The insulating materials used are based on wood fibers, which in addition to good insulating characteristics, allow excellent breathability and a phase shift value of about 12 hours.
The building designed by studying the surrounding environment, and the use of natural materials, but performing it and come to have a building with low energy class A+ with 15,84 kWh/sqm y.

_L’edificio è stato studiato per una località nel nord Italia in zona montuosa. L’edifico progettato deve rispondere alla semplicità compositiva e realizzativa. La fase iniziale della progettazione è stata quella dello studio del percorso solare, per poter sfruttare al massimo nella stagione invernale gli apporti gratuiti derivanti dalle radiazioni solari e schermare l’edifico nella stagione estiva. Per le ragioni sopra indicate, all’interno dell’abitazione è stata inserita una serra bioclimatica, che collega la zona giorno con la zona notte. Durante la durata dell’anno la serra svolge un ruolo fondamentale, d’inverno rimane chiusa e accumula calore che viene poi rilasciato alla zona giorno e notte, mentre durante l’estate viene aperta, permettendo una ventilazione naturale. Le aperture trasparenti sono collocate prevalentemente a sud, mentre sul fronte nord si è optato per una parete iper-isolata. I materiali: L’edificio è leggero, non pesa sull’ambiente, l’energia grigia è stata contenuta scegliendo materiali naturali, facilmente reperibili in loco, riciclati, riciclabili, assemblati a secco e quindi facilmente smontabili e reimpiegabili. I materiali isolanti utilizzati sono a base di fibre di legno, che oltre alle buone caratteristiche isolanti, permettono un’ottima traspirazione e un valore di sfasamento di circa 12 ore. L’edificio progettato, grazie allo studio dell’ambiente circostante, ed all’utilizzo di materiali naturali, ma performanti si è giunti ad avere un edificio a basso consumo energetico di classe A+ con 15,84 kWh/mq a.

 

Concept of the Box


Architecture

 

Details

 

Sustainability


COMPETITION BOARDS   >>

Competition Boards

 
HOME   PROJECTS   NEWS   CONTACT